600 Yıllık Kırkağaç Kavunu Tescillendi

Manisa‘nın Kırkağaç ilçesinde toprakla buluşturulan Kırkağaç kavunu, coğrafi işaret olarak tescillendi. Manisanın küçük bir ilçesi olan kırkağaç geçiminin tamamını kavun yetiştiriciliği yaparak kazanıyor. Türkiyede adıyla söz ettiren bir tarım ürünü bulunmaktadır. Bu ürün kırkağaç kavunudur. Sıcaklarda ne güzel sğuk soğuk yenir kavun içinizi ferahlatan kırkağaç kavununun tarihine baklım şimdi.

Kırkağaç kavunu orta asyadan 1300’lü senelerde tohum olarak getirilir ve kırkağaç topraklarına ekilir. Kırkağaç ta çok daha önceleri pamuk üretildiği biliniyor. Kırkağaç kavunu nun meyvesini insanlar, çekirdeklerini tavuklar ve kabuklarınıda büyük baş hayvanlar yiyerek faydalanır. Kırkağaç kavununun lezzeti, görüntüsü, rengi, kokusu ve dayanıklılığı diğer yörelerimizde yetişen kavunlardan çok farklıdır.

Kırkağaç Kavunu Çeşitleri

  • Altınbaş
  • Top atan
  • Dilimli
  • Menemenli
  • Dereköylü

 

Kırkağaç kavununun ülkede tanınan bir tarım ürünü olduğunu belirterek, ”Bugüne kadar herhangi bir markalaşma veya tescili olmadı. Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmalar sonucunda özellikleri belirlenip TPE’ye başvuruldu. Eylül ayı içinde de süreç tamamlandı. Artık Kırkağaç kavunu coğrafi işaret olarak tescillendi” dedi.

Bundan sonra Kırkağaç’ta yetişen kavunların, marka altında satılacağını, bu amblemi ve özellikleri taşımayan kavunların satışını yapanlar hakkında yasal başvuruda bulunma hakları doğduğunu bildiren Pekmez, 15 Ağustostan itibaren piyasaya çıkan Kırkağaç kavununun, şubat-mart ayına kadar uygun koşullarda saklanması halinde özelliğini koruyabildiğini kaydetti.